Jadłospis

Jadłospis 18-22.03.2024r.

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PON.

Płatki jaglane  na mleku,
pieczywo mieszane z masłem,
szynka wiejska, ser żółty,
papryka, rzodkiewka,
herbata z cytryną,

porcja owocu

 

a),b),c),i),f)

 

Zupa zacierkowa,
 ziemniaki,
kotlet schabowy panierowany,
marchewka z groszkiem,
ogórek zielony w słupku,
 kompot wiśniowy z morelą

a),b),c),e),f)

 

Koktajl bananowo – truskawkowy na jogurcie naturalnym – wyrób własny,
bułka z masłem,
herbata

 

a),c), f)

WTOREK

Pieczywo mieszane
z masłem,

twarożek z sera białego
na słodko, brzoskwinia,
kalarepa do pochrupania,
kawa zbożowa na mleku,
herbata z cytryną,
porcja owocu

 

a),b),c),i),f)

Zupa szczawiowa
z ziemniakami

i ½ jajka, 
kasza mieszana,
 pierś z indyka w sosie cebulowym,
surówka z kapusty kiszonej,
fasolka szparagowa gotowana,
napój miętowy z miodem i cytryną,
porcja owocu

a),b),c),e),f)

Chałka z masłem,
miód, mleko,
herbata malinowa,
porcja owocu

 

 

a),c),f),h),i)

 

ŚRODA

Pieczywo mieszane
z masłem,

parówki z szynki,
ketchup, ogórek zielony,
papryka, herbata z cytryną,
porcja owocu

 

a),b),c),f)

 

Barszcz ukraiński,
ryż z jabłkiem duszonym
 i polewą jogurtowo-serową,
surówka z marchewki
 z brzoskwinią i rodzynkami,,
kompot wieloowocowy z rodzynkami

 

a),b),c),e),f)

 

Pieczywo mieszane
z masłem,

szynka szlachecka,
papryka, ogórek kiszony,
 kakao na mleku,
porcja owocu

 

 

a),c),f),h),i)

 

CZWARTEK Stół szwedzki- wszystkie grupy:
pieczywo mieszane
z masłem,

wędlina, kabanosy, ser żółty, jajka,
ser biały, dżem, serek Almette,
ogórek zielony, pomidor,
 rzodkiewka, papryka,
sałata, kiełki, ogórek kiszony,
kawa zbożowa na mleku,
herbata z cytryną, porcja owocu

a),c),f),h),i)

 

Zupa wiosenna
z grzankami,

makaron spaghetti,
mięso wołowe w sosie
pomidorowo-warzywnym,
ogórek kiszony w słupku,
napój miętowy z miodem i cytryną,
porcja owocu

 

a),b),c),e),f)

Serek waniliowy Bakuś,
herbata, bułka z masłem,
porcja owocu

 

a),c),f)

PIĄTEK

Płatki kukurydziane na mleku,
pieczywo mieszane
z masłem,

kiełbasa krakowska
papryka, rzodkiewka,
herbata z cytryną,
kawa zbożowa na mleku,
porcja owocu

a),b),c),f)

 

Zupa ogórkowa,
 ziemniaki,
ryba w panierce z otrąb owsianych,
surówka colesław,
 kalafior gotowany,
kompot owocowy ze śliwką suszoną

a),b),c),d),e)

Ciasto murzynek
 – wyrób własny,
mleko,
porcja owocu

a),b),c),f)

 

Alergeny:  a) gluten, b) jaja,  c) mleko i pochodne, d) ryby e)seler  f) miód, g) orzechy,
h) soja i pochodne, i) gorczyca,j) skorupiaki i pochodne, k) sezam