Aktualności

Jadłospis 05-09.07.2021 rok

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PON.

Pieczywo mieszane z masłem,
 jajko w plasterkach, wędlina,
szczypiorek, rzodkiewka,
kawa Inka na mleku,
herbata z cytryną,
porcja owocu

 

a),b),c),i),f)

 

Krupnik z ziemniakami,
ryż,
indyk w sosie curry,
surówka z sałaty lodowej
 z ogórkiem kiszonym i papryką
na oliwie z oliwy,
buraczki gotowane,
 napój miętowy z miodem i cytryną,
porcja owocu

  a),b),c),e),f)

 

Koktajl truskawkowo-bananowy na jogurcie naturalnym
z miodem,
bułka kukurydziana
z masłem,

herbata, porcja owocu

 

 

a),b),c),f)

 

WTOREK

Płatki owsiane na mleku,
pieczywo mieszane z masłem,
twarożek na słodko
z brzoskwinią,

 kalarepa do pochrupania,
herbata owocowa,
porcja owocu

 

a),b),c),f)

Zupa ogórkowa z ziemniakami,
kasza mieszana,
pulpeciki drobiowo-wieprzowe
w sosie koperkowym,
surówka z kapusty białej młodej,
 kalafior gotowany,
 kompot truskawkowy

 

 

a),b),c),e),f),

 

Kanapka z serkiem Almette śmietankowym,
rzodkiewka,
kawa Inka na mleku,
porcja owocu

 

 

 

a),b),c)

ŚRODA

Kasza manna na mleku,
 pieczywo mieszane z masłem,
kiełbasa podsuszana,
pomidor, ogórek zielony,
herbata z cytryną, kalarepa,
 porcja owocu

 

 

 

a),b),c),f)

Rosół z makaronem,
ziemniaki,
kotlet jajeczny z warzywami,
marchewka z groszkiem zielonym,
kompot wieloowocowy

 

a),b),c),e),f)

 

Bułka kukurydziana
z masłem,

 szynka bez konserwantów,
ogórek kiszony, rzodkiewka, roszponka,
kawa zbożowa na mleku,
porcja owocu

 

 

a),b),c),h),i)

CZWARTEK Pieczywo mieszane z masłem,
pasta jajeczno-mięsna,
ketchup, szczypiorek,
pomidor, herbata malinowa,
kawa zbożowa na mleku,
porcja owocu

a),b),c),i),f)

 

Zupa jarzynowa z ziemniakami,
makaron spaghetti z mięsem mielonym
 w sosie pomidorowo-warzywnym posypane serem żółtym,
ogórek kiszony w słupku,
napój owocowy z miodem,
porcja owocu

       a),b),c),e),f)

 

Bułeczka drożdżowa
z kruszonką,
mleko, porcja owocu

 

        a),b),c)

 

PIĄTEK

Płatki ryżowe na mleku,
ser żółty, pomidor,
 rzodkiewka, sałata,
herbata pokrzywa,
porcja owocu

 

 

a),b),c),f),h),i)

Zupa pomidorowa z zacierkami na wywarze mięsnym,
ziemniaki, 
kotlecik rybny pieczony,
surówka z kapusty kiszonej,
warzywa gotowane mix,
kompot wiśniowy

 

 

a),b),c),d),e),f)

Rogal maślany,
mleko w kartoniku,
porcja owocu

 

 

 

a),b),c),f)

Alergeny:  a) gluten, b) jaja,  c) mleko i pochodne, d) ryby e)seler  f) miód, g) orzechy,
h) soja i pochodne, i) gorczyca,j) skorupiaki i pochodne, k) sezam

 

 

Dyżur wakacyjny.

Dyżur wakacyjny
Szanowni Państwo!
W okresie dyżuru wakacyjnego tj. od 01.07.2021-31.07.2021r. przedszkole jest czynne od 7.00 do 17.00
Dla dzieci zapisanych na dyżur, prosimy o przyniesienie następujących rzeczy:
– obuwie na zmianę,
– ubrania na przebranie (w worku podpisane),
-2x ręczniki papierowe,
-chusteczki higieniczne ( w kartoniku wyciągane).

Raport z ewaluacji wewnętrznej prowadzonej w Przedszkolu Miejskim nr 3 w Pruszkowie w roku szkolnym 2020/2021r.

Wymaganie 9
Zarządzanie przedszkolem służy jego rozwojowi.

Pytania kluczowe

1.W jaki sposób dyrektor zachęca nauczycieli do angażowania się w planowanie i realizowanie planu pracy przedszkola?
2. W jaki sposób nauczyciele doskonalą się zawodowo i czy są do tego zachęcani przez dyrektora?
3. Jaki jest wpływ wniosków ze sprawowanego nadzoru pedagogicznego na podejmowanie działań służących rozwojowi przedszkola?
4. W jakim stopniu nauczyciele wykorzystują bazę przedszkola oraz wiadomości z odbytych szkoleń do codziennego planowania pracy?
5. Jaki jest wpływ rodziców na planowanie pracy przedszkola?
6. Jakie procedury dotyczące bezpieczeństwa obowiązują w przedszkolu?
Wnioski końcowe
1. W przedszkolu wykorzystuje się wnioski z nadzoru pedagogicznego pod kątem rozwoju przedszkola.
2. Podejmuje się działania zapewniające wspomaganie zewnętrzne odpowiednie do potrzeb i służące rozwojowi przedszkola.
3. W przedszkolu są ustalone i przestrzegane regulaminy i procedury bezpieczeństwa,

Rekomendacje                                                                                                                                                      1.W dalszym ciągu należy wykorzystywać wnioski z nadzoru pedagogicznego celem rozwoju przedszkola.                                                                                                                                                              2.Należy kontynuować działania zapewniające wspomaganie zewnętrzne odpowiednie do potrzeb i służące rozwojowi przedszkola.                                                                                                       3.W przyszłym roku w dalszym ciągu należy zadbać o to, aby pracownicy przedszkola znali i przestrzegali procedury i regulaminy obowiązujące w przedszkolu.

 w związku z sytuacją epidemiologiczną Dyrektor Przedszkola Miejskiego nr 3 w Pruszkowie  wprowadza zmiany w obowiązujących procedurach bezpieczeństwa

W punkcie 12

Wchodząc do szatni należy pamiętać, że przebywać w niej może  8  rodziców i  8  dzieci. Pozostali czekają przed wejściem do przedszkola w odległości od siebie 1,5 m.

W punkcie 13

Dyrektor przedszkola, za zgodą rodziców, może wprowadzić obowiązek mierzenia temperatury wszystkim przychodzącym dzieciom. Pomiaru dokonuje wyznaczony przez dyrektora pracownik termometrem bezdotykowym.

Przypominamy, że dzieci przyprowadzamy do godziny 8.15

procedura cowid — czerwiec 2021 r

Zamierzenia opiekuńczo-0wychowawczo-dydaktyczne w grupie II od 07.06 -18.06.2021r

PLAN PRACY OPIEKUŃCZO-WYCHOWAWCZO- DYDAKTYCZNEJ  W GRUPIE II NA MIESIĄC   06. – 18.06.2021r

Nauczycielki:                                                                                                                                               Monika Kądziela-Woźniak                                                                                                                   Ewa Łęcka

Temat kompleksowy:                                                                                                                              „ Zwierzęta domowe i egzotyczne”                                                                                                                                                                                                                                                            ZAMIERZENIA OPIEKUŃCZO –WYCHOWAWCZO-DYDAKTYCZNE

-Zapoznanie z różnymi rasami kotów i psów, gatunkami ryb, ptaków oraz  ich

charakterystycznymi cechami – wyglądem zwierząt, sposobem odżywiania, oraz miejsca

zamieszkania;

-Zapoznanie z rolą psa w życiu człowieka – pies ratownik, przewodnik, policyjny itp;

-Poznanie zwierząt egzotycznych, ich cech charakterystycznych i środowiska w którym żyją;

-Zapoznanie z pracą weterynarza;

-Wdrażanie  do słuchania  dłuższych  opowiadań;

-Rozwijanie umiejętności wypowiadania się całym zdaniem na określony temat;

 -Wdrażanie do systematyczności i obowiązkowości podczas pełnienia wyznaczonych dyżurów;

-Wyrażanie swoich przeżyć wewnętrznych, uczuć poprzez różne formy ekspresji:  słownej,   ruchowej, plastycznej i muzycznej,  tworzenie własnych kompozycji i prac plastycznych;

Wdrażanie do właściwego zachowania się przy stole i używania  zwrotów:  proszę, przepraszam, dziękuję;

-Zachęcanie dzieci do  codziennego pobytu na świeżym powietrzu i zwrócenie uwagi na

bezpieczne korzystanie ze sprzętu w ogrodzie (huśtawki, drabinki, zjeżdżalnie itp.);                       -Zapewnienie dzieciom możliwości prowadzenia obserwacji przyrodniczych;

-Wyrabianie umiejętności społecznych: przestrzeganie ustalonych zasad; zgodna zabawa, niezabieranie sobie wzajemnie zabawek, sprzątanie zabawek po skończonej zabawie, stosowanie form grzecznościowych względem siebie i osób dorosłych;

-Działania wynikające z potrzeb, zainteresowań i indywidualnych możliwości dzieci;         

Dziecięca matematyka wg E. Gruszczyk-Kolczyńskiej i E. Zielińskiej

Kształtowanie pojęć matematycznych określających kierunki w przestrzeni,

– z prawej, z lewej w przód, w tył,  w bok, na wprost;

-Kontynuowanie rytmów,  przeliczanie na konkretach liczebnikami głównymi w zakresie   indywidualnych możliwości dzieci;

Do góry