Aktualności

Jadłospis 14-18.06.2021 rok

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PON.

Zupa mleczna – płatki ryżowe,
pieczywo mieszane z masłem,
ser biały,
ogórek, rzodkiewka,
herbata melisa, kalarepa,

porcja owocu

 

a),b),c),f)

Zupa krupnik z kaszy pęczak,
makaron spagetti,
mięso mielone w sosie
pomidorowym z warzywami,
ogórek kiszony w słupku,
kompot wieloowocowy
z rodzynkami

a),b),c),e),f)

 

Rogal maślany,
mleko,
porcja owocu

 

a),b),c),f)

WTOREK

Pieczywo mieszane z masłem,
ser żółty, wędlina,
pomidor, rzodkiewka,
herbata malinowa,
porcja owocu

a),b),c),f)

 

Zupa grochowa z makaronem,
ziemniaki,
bitki schabowe
w sosie własnym,
 surówka z kalarepki,
 bukiet warzyw gotowany,
kompot wiśniowy

a),b),c),e),f)

 

Ciasto murzynek-
wyrób własny,

mleko,
porcja owocu

a),b),c),f)

ŚRODA

Kasza manna na mleku,
pieczywo mieszane z masłem,
schab kruchy,
ogórek zielony, rzodkiewka,
herbata z cytryną,
porcja owocu

a),c),f),h),i)

 

Zupa brokułowa z groszkiem ptysiowym na wywarze mięsnym,
kluski leniwe,
sałatka owocowa,
napój miętowy z miodem
i cytryną

a),b),c),e),f)

 

Pieczywo mieszane
z masłem,

polędwica sopocka,
 ogórek kiszony, papryka,
kawa Inka na mleku,
porcja owocu

a),c),f),h),i)

 

CZWARTEK Pieczywo mieszane z masłem,
parówki z szynki,
ketchup, rzodkiewka,
kawa Inka na mleku,
porcja owocu

 

 

a),b),c),f)

Zupa ryżanka z ziemniakami,
kasza gryczana,
pulpet z cielęciny w sosie pomidorowym,
 surówka z kapusty czerwonej,
kalafior gotowany,
 napój owocowy z miodem,
porcja owocu

a),b),c),e),f)

 

Serek Bakuś waniliowy,
bułka grahamka z masłem,
porcja owocu

 

 

a),b),c),f)

PIĄTEK

Płatki kukurydziane na mleku,
pieczywo mieszane z masłem,
szynka z beczki,
ogórek zielony, papryka,
 herbata melisa,
porcja owocu

a),b),c),d), f)

Zupa pomidorowa z makaronem,
ziemniaki,
 ryba na parze,
surówka z kapusty kiszonej,
fasolka szparagowa gotowana,
kompot truskawkowy z morelą

a),b),c),d),e),f)

 

Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym
z miodem,

ciastka zbożowe,
herbata rumiankowa

 

a),b),c),f)

Alergeny:  a) gluten, b) jaja,  c) mleko i pochodne, d) ryby e)seler  f) miód, g) orzechy,
h) soja i pochodne, i) gorczyca,j) skorupiaki i pochodne, k) sezam

 

 

Raport z ewaluacji wewnętrznej prowadzonej w Przedszkolu Miejskim nr 3 w Pruszkowie w roku szkolnym 2020/2021r.

Wymaganie 9
Zarządzanie przedszkolem służy jego rozwojowi.

Pytania kluczowe

1.W jaki sposób dyrektor zachęca nauczycieli do angażowania się w planowanie i realizowanie planu pracy przedszkola?
2. W jaki sposób nauczyciele doskonalą się zawodowo i czy są do tego zachęcani przez dyrektora?
3. Jaki jest wpływ wniosków ze sprawowanego nadzoru pedagogicznego na podejmowanie działań służących rozwojowi przedszkola?
4. W jakim stopniu nauczyciele wykorzystują bazę przedszkola oraz wiadomości z odbytych szkoleń do codziennego planowania pracy?
5. Jaki jest wpływ rodziców na planowanie pracy przedszkola?
6. Jakie procedury dotyczące bezpieczeństwa obowiązują w przedszkolu?
Wnioski końcowe
1. W przedszkolu wykorzystuje się wnioski z nadzoru pedagogicznego pod kątem rozwoju przedszkola.
2. Podejmuje się działania zapewniające wspomaganie zewnętrzne odpowiednie do potrzeb i służące rozwojowi przedszkola.
3. W przedszkolu są ustalone i przestrzegane regulaminy i procedury bezpieczeństwa,

Rekomendacje                                                                                                                                                      1.W dalszym ciągu należy wykorzystywać wnioski z nadzoru pedagogicznego celem rozwoju przedszkola.                                                                                                                                                              2.Należy kontynuować działania zapewniające wspomaganie zewnętrzne odpowiednie do potrzeb i służące rozwojowi przedszkola.                                                                                                       3.W przyszłym roku w dalszym ciągu należy zadbać o to, aby pracownicy przedszkola znali i przestrzegali procedury i regulaminy obowiązujące w przedszkolu.

 w związku z sytuacją epidemiologiczną Dyrektor Przedszkola Miejskiego nr 3 w Pruszkowie  wprowadza zmiany w obowiązujących procedurach bezpieczeństwa

W punkcie 12

Wchodząc do szatni należy pamiętać, że przebywać w niej może  8  rodziców i  8  dzieci. Pozostali czekają przed wejściem do przedszkola w odległości od siebie 1,5 m.

W punkcie 13

Dyrektor przedszkola, za zgodą rodziców, może wprowadzić obowiązek mierzenia temperatury wszystkim przychodzącym dzieciom. Pomiaru dokonuje wyznaczony przez dyrektora pracownik termometrem bezdotykowym.

Przypominamy, że dzieci przyprowadzamy do godziny 8.15

procedura cowid — czerwiec 2021 r

Zamierzenia opiekuńczo-0wychowawczo-dydaktyczne w grupie II od 07.06 -18.06.2021r

PLAN PRACY OPIEKUŃCZO-WYCHOWAWCZO- DYDAKTYCZNEJ  W GRUPIE II NA MIESIĄC   06. – 18.06.2021r

Nauczycielki:                                                                                                                                               Monika Kądziela-Woźniak                                                                                                                   Ewa Łęcka

Temat kompleksowy:                                                                                                                              „ Zwierzęta domowe i egzotyczne”                                                                                                                                                                                                                                                            ZAMIERZENIA OPIEKUŃCZO –WYCHOWAWCZO-DYDAKTYCZNE

-Zapoznanie z różnymi rasami kotów i psów, gatunkami ryb, ptaków oraz  ich

charakterystycznymi cechami – wyglądem zwierząt, sposobem odżywiania, oraz miejsca

zamieszkania;

-Zapoznanie z rolą psa w życiu człowieka – pies ratownik, przewodnik, policyjny itp;

-Poznanie zwierząt egzotycznych, ich cech charakterystycznych i środowiska w którym żyją;

-Zapoznanie z pracą weterynarza;

-Wdrażanie  do słuchania  dłuższych  opowiadań;

-Rozwijanie umiejętności wypowiadania się całym zdaniem na określony temat;

 -Wdrażanie do systematyczności i obowiązkowości podczas pełnienia wyznaczonych dyżurów;

-Wyrażanie swoich przeżyć wewnętrznych, uczuć poprzez różne formy ekspresji:  słownej,   ruchowej, plastycznej i muzycznej,  tworzenie własnych kompozycji i prac plastycznych;

Wdrażanie do właściwego zachowania się przy stole i używania  zwrotów:  proszę, przepraszam, dziękuję;

-Zachęcanie dzieci do  codziennego pobytu na świeżym powietrzu i zwrócenie uwagi na

bezpieczne korzystanie ze sprzętu w ogrodzie (huśtawki, drabinki, zjeżdżalnie itp.);                       -Zapewnienie dzieciom możliwości prowadzenia obserwacji przyrodniczych;

-Wyrabianie umiejętności społecznych: przestrzeganie ustalonych zasad; zgodna zabawa, niezabieranie sobie wzajemnie zabawek, sprzątanie zabawek po skończonej zabawie, stosowanie form grzecznościowych względem siebie i osób dorosłych;

-Działania wynikające z potrzeb, zainteresowań i indywidualnych możliwości dzieci;         

Dziecięca matematyka wg E. Gruszczyk-Kolczyńskiej i E. Zielińskiej

Kształtowanie pojęć matematycznych określających kierunki w przestrzeni,

– z prawej, z lewej w przód, w tył,  w bok, na wprost;

-Kontynuowanie rytmów,  przeliczanie na konkretach liczebnikami głównymi w zakresie   indywidualnych możliwości dzieci;

Do góry